5 motive pentru care ar trebui sa digitalizezi afacerea
Segmentul B2B, alcatuit din productori, importatori si distribuitori, la fel ca si restul lumii, va trebui sa faca fata si sa se adapteze schimbarilor cauzate de COVID-19 ani buni de acum incolo. In prezent, majoritatea liderilor sunt atât de epuizati in incercarea de a supravietui crizei imediate, încât nu privesc spre viitor, spre faza de recuperare, cand cererea va incepe din nou sa creasca.
Privind din alta perspectiva, COVID-19 a creat pentru intreaga lume o oportunitate unica de a inova, deoarece nevoile clienților evoluează atat de rapid si se deplaseaza in directii atat de neasteptate. Aceste eforturi pot implica crearea de noi produse, modificarea sau modernizarea ofertelor pentru a satisface cererea pieței, optimizarea fluxurilor interne si digitalizare. Desi sectorul B2C este prezent in online de multa vreme, este un moment favorbil pentru B2B sa prinda viteza. Primii jucatori din B2B care vor intelege necesitatea digitalizarii pot obține un avantaj timpuriu pe care il vor egala greu concurentii lor.
Mai jos detaliem 5 motive pentru care acum e momentul pentru digitalizare:
- Schimbari datorate COVID-19
Conform unui studiu efectuat de McKinsey, 96 la sută dintre respondenți au declarat că COVID-19 a cauzat modificări ale procesului de vanzare. Mulți au trebuit să treacă de la interacțiuni în persoană la vânzări la distanță. Echipele de vanzari din multe companii, de exemplu, iau contact cu cumpărătorii doar prin telefon sau canale web. Interacțiunile de vânzare la distanță vor fi norma pentru viitorul previzibil, deoarece persistă cerințele de distanțare fizică și restricțiile de călătorie.
- Digitalizarea nu mai e un moft, e obligatorie pentru orice afacere
Avem avantajul ca piata din Romania are o inertie de cativa ani fata de cea internationala. Acest lucru ne permite sa putem privi viitorul. Similar cu ceea ce am văzut în mediul B2C, importanța canalelor digitale pentru companiile B2B a crescut semnificativ în ultimii ani și a crescut radical de la începutul crizei COVID-19 la nivel mondial.
- E-commerce B2B este intr-o continua crestere
Comerțul electronic B2B a reprezentat venituri de 1,2 trilioane de dolari în 2018, iar cifrele cresc semnificativ pentru 2019. Conform unui sondaj global efectuat de catre McKinsey a arătat că acestea au crescut cu peste 20 la sută de la debutul COVID-19 și că interacțiunile digitale sunt de două ori mai importante pentru clienți acum decât au fost înainte de pandemie.
- Platformele B2B performante au raportari avansate si ajuta luarea deciziilor in timp real
Performanta in afaceri vine din decizii bazate pe date relevante, corecte, si actuale. Pentru a alinia intreaga echipa de vanzari in aceeasi directie, e nevoie de centralizarea datelor si rapoartelor care stau la baza deciziilor.
In comerțul electronic, performanta poate fi masurata zilnic, datorita naturii aproape instantanee a feedback-ului din tranzactiile online.
- Costuri mai mici de operare
Automatizand anumite operatiuni repetitive si ca nu aduc nicio implinire echipei de vanzari, se pot face reduceri semnificative si creste volumul de tranzactii in acelasi timp.
Intalnirile cu clientii s-au mutat in online, prin videoconferinta, webinar, telefon, chatbot uman și alte mijloace. În această lume la distanță și digitală, obiceiurile si practicile s-au schimbat atat de repede si probabil acest trend va mai continua, liderii au nevoie de o vedere clara a directiei pe care trebuie sa o ia afacerea lor pentru a raspunde nevoilor clientilor.
Te-ar mai putea interesa
- De ce magazin online?
- Avantajele unei platforme B2B pentru cumparator/client
- Avantajele unei platforme B2B pentru vanzator/distribuitor
- Cum funcționează un portal online B2B?
- Care sunt diferentele dintre un magazin online B2C si unul B2B?
- 5 motive pentru care ar trebui sa digitalizezi afacerea
- Care sunt beneficiile de a avea un site creat pentru B2B?
- In ce industrii se poate folosi o platforma B2B?