Cum funcționează un portal online B2B?

b2b

Dezvoltarea unei platforme B2B online joacă un rol esențial în strategia de creștere a vânzărilor directe către companii, deoarece este o bază excelentă pentru extinderea și creșterea vânzărilor companiei fără a angaja neapărat alte persoane.

De aceea, de cele mai multe ori companiile de distribuție aleg să creeze un site de comerț electronic B2B prin care, compania furnizor, vinde catre companiile client.

In cadrul unei platforme B2B, furnizorul/vanzatorul asigura accesul clientului atat la informatii generale (produse, stocuri, etc) cat si la informatii personalizate pentru fiecare client (preturi personalizate, catalog produse personalizat, drepturi de acces useri, etc). Furnizorul poate aplica limite de credit pentru fiecare client in parte si poate pune la dispozitia clientului o pagina cu situatia comenzilor si a facturilor. Disonibilitatea produselor este afisata in timp real in cazul conectarii cu un ERP.

Clientul/cumparatorul poate comanda direct pe site 24/7 produsele, la preturile personalizate si in conditiile comerciale stabilita anterior. Accesul la platforma B2B se poate face pe baza unui username si a unei parole, numai pentru clientii pentru care furnizorul a acordat acest drept. Clientii neinrolati in platforma pot avea acces numai la produsele fara pret sau la produse cu pret de lista sau acesul lor sa fie complet restrictionat, in functie de optiunea vanzatorului.

In ce priveste posibilitatile de marketing, portalul B2B poate avea bannere cu promoții și reduceri, imagini și prezentări detaliate ale produselor, videoclipuri despre produse, puncte de fidelitate, sisteme de cupoane de reducere, etc.

Un CRM inclus in portal, rapoarte predefinite sau un generator de rapoarte personalizate fac munca vanzatorului mai usoara si mai performanta.